Wow!

februari 2016

Maandenlang was ik ermee bezig geweest. Ik had een tocht gemaakt langs fluisterstille stadsarchieven en het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD). In lokale bibliotheken zat ik urenlang op ongemakkelijke bankjes. Tussen giechelende schoolmeisjes was ik koortsachtig aan het werk. Overal vond ik details die misschien relevant waren voor het boek waaraan ik werkte. Ga door, schrijf op, volgende bladzijde!

bibliotheekNa een paar uur op locatie begon steevast het stemmetje in mijn achterhoofd te zeuren. "Neem nou een paar slokken drinken, anders zit je straks met hoofdpijn." "Kun je niet gewoon even de tijd nemen om naar de wc te gaan?" "Je moet op tijd weg om je trein te halen." Het antwoord was meestal een werktuigelijk "ga door, schrijf op, volgende bladzijde", net zo lang tot het echt tijd was. Na een kort toiletbezoek trok ik een sprintje naar het station, fles water in de hand.

Toen het gevonden materiaal zichzelf steeds vaker begon te herhalen, begreep ik dat mijn onderzoek ten einde liep. Met alle informatie overzichtelijk in de computer zette ik een structuur voor mijn boek op. En toen begon het Grote Schrijven. Dat was hard werken. Twee pagina's per dag, drie pagina's per dag: het schoot maar niet op, leek het. Teruglezen mocht ik niet van mezelf. Ik was veel te bang dat ik anders in de details zou blijven hangen. Ga door, schrijf op, volgende bladzijde.

En dus was ik na een paar maanden de eerste lezer van mijn eigen boek. In een luie stoel nam ik de e-reader ter hand. En mijn ogen gingen open. Wow, wat had ik een leuk boek geschreven! Het stond er allemaal precies zoals ik het bedoeld had. En op een zeker moment liet ik me zelfs meeslepen door het verhaal. Natuurlijk was het nog niet perfect. Nog een paar keer ging ik er met de stofkam doorheen. Eenmaal las ik het hele verhaal hardop aan mezelf voor om de laatste fouten te ontdekken. Maar na die eerste lezing wist ik dat het goed zat. Wat een verrassing.

In april 2017 verschijnt 'De Oproep. Een Nederlandse gastarbeider in Duitsland, 1942-1945' bij uitgeverij WalburgPers.

gerelateerde berichten: Terug naar Swinemünde (1) - Terug naar Swinemünde (2) - Dierbare doden - Reputatieschade