Na een aantal jaar zwerven over zijpaden ben ik teruggekeerd naar twee oude liefdes: historisch onderzoek en schrijven. Daarbij vind ik vooral het alledaagse interessant: hoe hebben mensen in een bepaalde tijd geleefd? Wat maakten ze mee, maar ook: wat aten ze, hoe zag hun omgeving eruit?

omslag van het boek Leven langs de liniedijkIn 2014 verscheen bij Uitgeverij Noord-Holland Leven langs de liniedijk, een boek over de geschiedenis van vijf forten van de Stelling van Amsterdam. Ik schreef mee aan verschillende hoofdstukken en verzorgde de eindredactie. In het boek speelt het dagelijks leven van de soldaten in de forten en van de boeren uit de omgeving een belangrijke rol.

Met de werkzaamheden voor dit boek kreeg ik de smaak van het onderzoeken weer te pakken. Ik besloot een stukje van de geschiedenis van mijn grootvader uit te zoeken waarover hij zelf vooral had gezwegen, over de tijd dat hij als jongeman verplicht in nazi-Duitsland werkte. Er bleek verrassend veel te ontdekken over wat hij en vele anderen hadden meegemaakt: spannende, vervelende, maar zeker ook leuke dingen. Ik kreeg een steeds beter beeld van hun belevenissen. Dat beeld wilde ik in al zijn kleuren en nuances voor mijn lezers op papier zetten.

omslag van het boek De oproepSinds april 2017 ligt "De Oproep. Een Nederlandse 'gastarbeider' in Duitsland, 1942-1945" in de winkel. Meer weten? Kijk op de-oproep.nl. Of koop het, op papier of als ebook, direct bij uitgeverij WalburgPers of een van de andere boekhandels van Nederland.

Sindsdien heb ik onderzoek gedaan naar de rol van water in zeventiende-eeuwse Hollandse steden en de manier waarop de stadsbevolking met elkaar omging. Mijn proefschrift hierover is gratis te downloaden: Water's worth. Urban society and subsidiarity in seventeenth-century Holland.