Stemmige omgeving

juni 2016

Ik sleep een houten stoel wat dichter naar het raam. Uit mijn rugzak diep ik een boek op. Vlak voor ik me op deze bijzondere plek in de Amerikaanse geschiedenis verdiep, merk ik de zachte, rode grond op die zich voor me uitstrekt. Dan vinden mijn ogen de letters van het boek. "Volgens de legende was er geen enkele witte man die het bloedbad onder leiding van Generaal Custer bij Little Bighorn overleefde, op 25 juni 1876. Dat is niet helemaal waar; er was één enkele overlevende."

Meisje met een vioolIk schrik op als een man naast me een bekend lied begint te spelen. Zijn zang klinkt niet helemaal zuiver, maar het gitaarspel is prachtig. Links van mij zet een viool in. Eerst nog een beetje aarzelend, maar steeds sneller en krachtiger. Hun geluid begeleidt me bij de ondervraging van een Indiaans meisje. "Kapitein, ze zegt dat ze Fluisterwind heet. Ze is van de noordelijke Cheyenne en hoort tot de familie van Grote Eland. Het waren zijn tenten die de sergeant vanochtend vernietigd heeft. Er leefden 10 mannen in het dorp, inclusief haar vader. Die waren allemaal op hert en gaffelbok aan het jagen ten oosten van de Rosebud."

Twee jonge mannen komen luidruchtig van de trap. Laarzen ploffen dof op de treden. Hun lach klinkt hard en gemaakt, alsof ze zijn weggestuurd van een feestje. Niettemin hebben ze het fatsoen om de dame achter de bar te groeten, voor ze de deur naar buiten open duwen. "Op dat moment ontplofte het Cheyenne-dorp. De krijgers zwermden uit als een wolk horzels, beschilderd in hun krijgskleuren, met ontbloot bovenlijf, hun hoge jipjipjip-kreten slakend terwijl ze naar de rivier reden, erdoorheen plasten en de oostelijke oever beklommen op weg naar de vijf compagnieën."

Plotseling klinkt het alles overheersende geluid van twee saxofoons. Hier kan ik niet bij verder lezen. Het hoeft ook niet. Er gaat een deur open, een bekend gezicht kijkt me aan. Mijn halfuur in de muziekschool zit er weer op.

(Fragmenten uit F. Forsyth 'Whispering Wind' in: The Veteran and other stories. Vertaling M.F.)

gerelateerde berichten: IC - Knots - Ongemakkelijke ontmoetingen