Radio

maart 2016

Een week na het slotweekend van Fort bij Krommeniedijk beleef ik vanuit datzelfde gebouw mijn radiodebuut. Als historica mag ik over de geschiedenis van het fort vertellen in de uitzending van Vroege Vogels.

zendwagen van Vroege Vogels op Fort bij Krommeniedijk
De dag van de uitzending begint op een tijdstip dat de meeste mensen nog tot de nacht zullen rekenen. Op mijn tenen sluip ik door het huis om mijn huisgenoten niet te wekken. Een half uur nadat ik ben opgestaan, begin ik aan mijn fietstocht door de duisternis.

Ik bedenk dat ik misschien teleurgesteld zou moeten zijn omdat het bewolkt is. Het fort ligt op een donkere plek, waar randstedelijke sterrenkijkers hun hart kunnen ophalen. Nu laten lichte plekken tegen de bewolking zien dat die duisternis maar betrekkelijk is. Rondom lichten steden, kassen en hoogovens op.

Geen sterren dus; vandaag heeft de polder een andere verrassing voor me in petto. Waar overdag auto's en vliegtuigen de boventoon voeren, is nu een vogelkoor te horen. Een echte vogelaar ben ik niet, maar ik meen grutto's, tureluurs en smienten te herkennen. Naast me duikt een kievit op: 'oooewiet'!

Op het moment dat de lente officieel begint, rijdt de eerste technicus het terrein op. Hij is de eerste van een lange reeks personen die ik vandaag aan mij voorbij zie trekken: producenten, presentatoren, boswachters, musici, agrarisch ondernemers, vogelaars en een chauffeur in staatsdienst. Ik mors koffie over mijn vingers en krijg nauwelijks iets mee van de uitzending. Het geeft niet. Vandaag ben ik gewoon gelukkig om niets.

Luister hier de uitzending van Vroege Vogels en de fragmenten over Fort bij Krommeniedijk terug.

gerelateerde berichten: Finale - Randstadsgroen