De Oproep

Een Nederlandse gastarbeider in Duitsland, 1942-1945

Nu te koop

Het is zover. De Oproep. Een Nederlandse gastarbeider 1942-'45 ligt nu in de winkel.

omslag van het boek

De Oproep vertelt het verhaal van Leen. In de winter van 1942-'43 kreeg hij de gevreesde oproep. Hij moest zich melden op het arbeidsbureau, beter bekend als Villa Golgotha. Niet lang daarna vertrok hij als gastarbeider naar Duitsland. Hij was 18 jaar en nog niet eerder ver van huis geweest. Officieel ging hij vrijwillig, het avontuur tegemoet.

Na zijn terugkeer vertelde Leen nauwelijks over zijn ervaringen. Aan de hand van twee fotootjes en een handvol opmerkingen ging Leens kleindochter op zoek naar zijn verzwegen verhaal. Er bleek verrassend veel te ontdekken. Aan de hand van brieven, dagboeken, foto's en krantenberichten reconstrueerde Marianne Foncke het dagelijks leven van gastarbeider Leen. Ze beschrijft levendig wat honderdduizenden arbeiders zouden herkennen: slaapzalen, knollensoep en toeristische uitstapjes, vriendschap en verraad, angstige momenten en de moeilijke tocht naar huis.

De Oproep beantwoordt vragen die kinderen en kleinkinderen nooit aan de gedwongen arbeiders durfden te stellen.logo Walburg Pers De Oproep verschijnt bij uitgeverij WalburgPers – verkrijgbaar via de Nederlandse boekhandels en webwinkels – isbn 9789462491854 – € 19,95